Първите епископи от “нежния пол”


Върховният Синод на Англиканската църква, свикан в Лондон, вчера официално одобри въздигането в сан епископи на жени, съобщава France Presse. Решението заплашва с разцепление англиканското духовенство, чийто традиционалистки кръгове се обявиха против него.

В навечерието на вота, 1 300 пастори-англикани от консервативния клир обявиха, че ще напуснат църквата, ако промяната бъде гласувана.

Въпросът за избирането на жени за епископи бе поставен за разглеждане в трите палати на Върховният Синод – на епископите, на духовенството и на миряните. "За" епископското право на представителките на "нежния пол" гласуваха 111 от 179-те представители на миряните, 124 от 168 на свещенослужителите и 28 от 40-те англикански епископи в Синода.

Съборът на англиканите отхвърли и някои дискриминационни предложения, които трябваше да изгладят противоречията между либералните и консервативните среди в църквата. Духовенството и миряните гласуваха против идеята за създаването на особени епархии, които могат да бъдат оглавявани само от епископи-мъже, както и срещу оцията енориите с преобладаващо консервативни енориаши да поискат смяната на назначения епископ-жена със съответния представител на "силния пол".

Църквата на Англия е формален водач на Англиканската религиозна общност, обединяваща няколко национални църкви и 77 млн. вярващи по цял свят. Англиканите считат за свой формален лидер главата на Църквата на Англия – Кентърберийския архиепископ, в случая Роуън Уилямс (Rowan Williams) , но имат правото да се съобръзяват както с административните, така и с догматичните му решения.

Първата англиканска жена-епископ стана 51-годишната архидяконка Кей Голдсуърти (Kay Goldsworthy) от Австралийската църква, която бе ръкоположена за епископ на епархията в Пърт в катедралата “Сейнт Джордж” на 22 май. Тя е една от малкото австралийски свещеници-жени, ръкоположени през далечната 1992 г.  | bgfactor.org

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...