Семейство резбари дари царски двери


Източник:  Дума

Царски двери и иконостас изработи и дари на нов параклис на името на светите безсребърници Козма и Дамян в село Нареченски бани младо семейство резбари от град Твърдица.

Гергана и Георги Георгиеви, които преди време изработиха над 140 реплики на кукли-марионетки за потопен от водите на река Вълтава пражки музей, получили покана да изработят резбите в новия храм от отец Никола Янев. Още при първия разговор станало ясно, че параклисът се вдига с доброволните пожертвования на местните ловци и рибари.

"Нямахме сърце да откажем да се захванем с работата, макар по същото време да трябваше да изпълняваме доста други поръчки, стягахме се отново да пътуваме и за Чехия, но поканата от отец Никола бе толкова настоятелна, че се отзовахме да работим безплатно…" – скъпернически сподели Георги.

Заедно със съпругата си младият майстор завършил царските двери и иконостаса за рекордно кратък срок, на втората седмица богомолците поканили пловдивския митрополит Николай да освети храма.

За Георги и Гергана това не е първи случай да работят безплатно за нова църква: изработени от тях дървени скулптури на католически светци красят няколко параклиса край Прага.

Пак там, в Чехия през 1997-а се проявила и дарбата на твърдичанина, който е завършил гимназия с изучаване на слабите токове. Заедно с Гергана отседнали за няколко месеца в женски католически манастир, където покрай общата работа по поддръжка на инсталацията Георги се захванал да издялва фигури от дърво. Заниманието продължило и по-късно, когато станал санитар в отделение за онкоболни, а през 2001-а участвали в пленер по дърворезба, организиран от интенданта на замъка Червени храдец. Работили заедно с майстори от десетина европейски страни, представили се с двуметрова фигура на момиче, четящо писмо. По онова време започнали да изучават и техниката за изработка на кукли-марионетки, после дошла поканата да възстановят похабените от наводнението марионетки в уникалния музей, пазещ средновековни кукли.

Днес изработени от Георги и Гергана кукли се ползват от няколко български театъра, а мераклиите да се сдобият с тях могат да го сторят при случайна среща някъде по пътищата, където семейството предлага на повече от достъпни цени майсторските си изработки.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...