Македонската църква отхвърли гръцките обвинения в териториални претенции



БНР; Southeast European Times

В понеделник (26 май) македонската православна църква публикува изявление, в което се отхвърлят спекулациите в гръцките медии, че главата на православната църква в страната архиепископ Стефан е предявил териториални претенции към Гърция по време на неотдавнашната си визита във Ватикана.

Острата реакция на Гърция по повод изказването на главата на Македонската православна църква архиепископ Стефан по време на изпълнената от него заупокойна молитва на гроба на св. Кирил в църквата "Св. Клементе" в Рим в присъствието на македонския премиер Никола Груевски, както и във връзка с изявленията на самия Груевски малко по-късно, отразяват на първа страница почти всички гръцки вестници, предаде БТА.

"Днес в родния ти град всичко е превърнато в пепел и прах и не е останала буква от твоя и нашия език. В областта, в която тогава всички говореха като теб и като нас, днес се забранява не само да се говори този език, но и да съществува. За нещастие там се преследва и отстранява всичко македонско, а се отрича името на страната и името на църквата и самата истина", е казал архиепископ Стефан на гроба на св. Кирил.

Остра е реакцията на Гърция и по повод изявленията на македонския премиер Никола Груевски, който след срещата си с папа Бенедикт Шестнайсети е заявил, че Македония има подкрепата на Ватикана, че македонците няма да изоставят своята идентичност, култура и образование и че "не съществува какъвто и да е административен механизъм, който би могъл да изтрие паметта за това кои сме и кои не сме". "Няма заместител на идентичността. Следователно, няма да се присъединим към Европа по никакъв друг начин освен като македонци", е заявил още Груевски на празнична проява в памет на св. Кирил, организирана в италианското министерство на културата.

Двете изявления се определят като ново крайно предизвикателство, което потвърждава позицията на иредентизъм от страна на Македония. Светкавична и остра е реакцията на гръцкото министерство на външните работи. Външният министър Дора Бакояни призова македонското правителство да осъди казаното, а в изявлението си по този повод подчерта, че случилото се потвърждава правилността на гръцката аргументация, позиция и политика, която настоява за нуждата от решаване на проблема между двете страна за името на Македония и че докато проблемът остава нерешен, той ще бъде инструмент на един остарял и непознат в историята иредентизъм, опасен за регионалното сътрудничество и стабилност в на Балканите. Бакояни заяви още, че докато остава обвързана с логиката на иредентизма от миналото, Македония не може да се надява на европейско и евроатлантическо бъдеще.

Като "Свещено бълнуване" определя македонските изказвания в Рим "Та Неа". В репортажа по темата вестникът отбелязва, че македонците са включили в националистическото си бълнуване дори и папата и са предизвикали "свещена война" между македонския архиепископ и солунския владика Антим, който заяви, че "няма да приемем никога името Македония да отиде в съседната страна, която го е откраднала и го е узурпирала. Да дойдат да ни го вземат."

Според Македонската църква гърците са извадили думите на духовника извън техния контекст. "Нито в миналото, нито сега някой може да отрече, че Солун е рожденото място на нашата и на всички славянски народи азбука, чиито корени са в езика на неговите жители по онова време. Именно затова Солун винаги е принадлежал – в духовен и културен смисъл – на нас и на всички славянски народи", е казал архиепископ Стефан в опровержение на разпространените от гръцките медии обвинения. (МИА, Макфакс, МРТ, A1 ТВ)

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...