Старинна църква край Бодрум се руши


Източник: Turkish Daily News

Отказът на официалните власти да изготвят реставрационен проект през последните 15 години е довел до съсипването на 400-годишна гръцка православна църква в района на гр. Бодрум, вилает Муула, югозападна Турция.

Църквата, която е разположена в покрайнините на село Кадикалеси, на 18 км. от Бодрум, от години е използвана за плевня от местните овчари и е преравяна от иманяри. Местните ловджии я използват за заслон. Вратите и прозорците са изкъртени, мазилката е започнала да пада, а по стените са се появили големи пукнатини. Това състояние на една от най-красивите църкви в региона свидетелства за пълната липса на загриженост за историческите паметници. Гръцката православна църква е включена в чертите на ваканционния комплекс “Гьокче Армония”, изграден през 1990 г.

Църквата е изоставена да се руши поради липсата на официално разрешение за нейното реставриране, въпреки че управителите на ваканционния комплекс многократно са се обръщали към Комитета за защита на културното и природно наследство.

През летните месеци много чуждестранни туристи и жители на съседните гръцки острови Кос, Калимнос, Лерос и Патмос посещават църквата. Те са готови да предоставят дарения за реставрирането на църквата, за да може тя да се използва за богослужения. Според генералния директор на ваканционния комплекс обаче бюрокрацията в Турция прави това невъзможно.

Превод със съкращения: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...