С молитва срещу убийството на деца
Източник: Православие.ru

Всяко делнично утро жителите на чешкия град Бърно, забързани покрай акушеро-гинеколожката клиника, стават свидетели на необичайно зрелище. Пред входа на болницата се моли православен свещеник. На гърдите му виси плакат с изображение на мъничко детенце в майчина утроба. С рамото си подпира голям дървен кръст, върху който с големи букви пише: NEZABIJES NENAROZENE DITE (“Не убивай нероденото дете!”).

Вече четири години отец Либор Серафим Галик, баща на пет деца, излиза с кръст в ръка и плакат върху гърдите си на молитвения си пост пред входа на клиниката. Протестирайки срещу убийството, станало обичайно за всички, той казва на хората думите на Истината и с висок, звучен свещенически глас рецитира псалми от Псалтира. Чуват го дори в двора и в залите на болницата. “Ето, наследство от Господа са децата; награда от Него е плодът на утробата”, звучат думите на цар Давид. Чешките вестници пишат: “Става това, от което народът е отвикнал: словото Божие се разгласява всекидневно на улицата, на площада”.

Мнозина обаче смятат този християнски подвижник за безумец и фанатик. Ръководството на клиниката се е опитвало по всички възможни начини да сложи край на неговото присъствие, обвинявайки свещеника в нарушаване на законите и злостно хулиганство. И двете дела, заведени срещу него в съда, са спечелени от отец Либор. Той е бил бит от неизвестни мъже, въднъж са го заляли и с боя. “Хората, които вече са убили много деца с абортите си, ме мразят и силно искат да замълча“, обяснява отецът. Тормозили са го и местните активисти на Лигата на гейовете и лесбийките. Приятелите на свещеника започнаха да дежурят заедно с него, за да оградят своя пастир от удари с юмруци и заплювания.

“Благодарение на Бога враговете на децата не успяха да ме унищожат. Аз продолжавам молитвеното си бдение“, казва отец Либор, издигайки всеки ден кръст под прозорците на болницата, където едни човешки същества посрещат живота, а други – смъртта. По примера му беше организирано постоянно християнско бдение пред подобна клиника в Прага, с плакати на улиците на Братислава излизат словашките му съмишленици. NEZABIJES! – звучи прекрасният хор на детските гласове, който не чуваме тук, на земята, но който се чува отчетливо в другия свят. И само Господ знае колко човешки животи е спасил този православен свещеник, изправил се с молитва на пътя на злото.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...