Украйна помни Големия глад


Източник: УКРАИНА ПРАВОСЛАВНА

В неделя Украйна почете паметта на жертвите на "гладния мор", както народът е нарекъл глада, изкуствено наложен от Сталиновия режим в Украйна и южните области на Русия в началото на 30-те години на ХХ век. По официални данни по това време само в Днепропетровска област от глад са загинали около 1 милион души. Но историците смятат, че реално тази цифра е много по-голяма.

През 1932-1933 г. селяните, събрали изобилна реколта, са умирали без троха хляб – всичко им е било отнемано от НКВД като наказание за съпротивата срещу колективизацията. В храмовете на цяла Украйна бяха отслужени панихиди за загиналите, хиляди хора дойдоха, за да запалят свещ за техните души.

Митрополитът на Киев и цяла Украйна Владимир отслужи на този ден опело пред паметния знак на жертвите на "гладния мор" на Михайловския площад в Киев. "Когато хората строят рай без Бога, получава се ад", каза той. По благословение на светейшия Патриарх на Москва и цяла Русия Алексий панихиди за душите на жертвите на масовия глад бяха отслужени в храмовете на Москва, Тюмен, Воронеж, Краснодар и други руски градове.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...