Австрия: Епископ Артемий предупреждава за „ислямски тероризъм” в случай на независимост на КосовоИзточник:
Service Orthodoxe de Presse

В интервю пред австрийския вестник Die Presse от 21 февруари 2007 година, призренският епископ Артемий, който е начело на диоцеза на Сръбската православна църква в Косово, отправя предупреждение за възможна заплаха от „ислямски тероризъм”, ако международната общност наложи независимост на южната сръбска провинция с албанско мнозинство.

Запитан за възможните последици, ако Косово получи независимост, епископ Артемий е заявил, че „това ще подготви терена за войнстващ джихад и ислямски тероризъм в сърцето на Европа”. „Уахабитите (саудитски последователи на фундаменталистка концепция, произлязла от сунитския ислям – бел. SOP) се намират навсякъде в Косово и през последните години са изградили 400 джамии. Те са екстремисти и идеологията им е като тази на Ал-Кайда”, – е добавил той.

Припомняйки за безчетните нападения над косовски сърби, извършени „пред погледа на международните наблюдаващи сили”, епископ Артемий е изтъкнал, че в случай на независимост, „албанците ще имат възможност да пристъпят към етническо прочистване на Косово”. Но Сърбия „няма да се остави да й откраднат Косово”, – е добавил той.

Според сръбския владика, решението за Косово трябва да прилича на това, което се прави във „всяка друга демокрация по света, имаща малцинства”, а именно, „признаване на правата на тези малцинства и социална защита” в рамките на Сърбия.

Това изявление се случва във време, когато сръбските и албанските преговарящи от Косово проведоха на 21 февруари във Виена последна серия от разговори със специалния пратеник на ООН за Косово Марти Ахтисаари, по повод проекта му за статут на провинцията. Проектът, който не съдържа думата „независимост”, но препоръчва „суверенитет под международно наблюдение”, е отхвърлен и от двете страни – албанците, които настояват за независимост, и сърбите, които отказват всякакво посегателство спрямо суверенитета и териториалната цялост на страната си. Тази позиция е била препотвърдена на 3 февруари от Светия Синод на Сръбската православна църква, за която Косово представлява „неразделна част от Сърбия”.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...