Руската църква официално признава автокефалията на Православната църква на Северна Македония



 

Вчера Светият Синод на Руската православна църква официално призна Православната църква на Северна Македония – Охридска архиепископия за автокефална църква.

В знак на това признание името на предстоятеля на МПЦ Негово Блаженство Охридския архиепископ Стефан ще бъде изписано в свещените диптихи.

„Членовете на Синода изразиха надежда, че най-младата в семейството на автокефалните православни църкви – Православната църква на Северна Македония – Охридска архиепископия, твърдо ще пази в чистота и непорочност светата православна вяра и ще съблюдава вярност към православното канонично предание“, се казва в изявлението на Св. Синод.

Православната църква на Северна Македония беше в схизма, наложена от Сръбската православната църква в продължение на 55 години.

В началото на 2017 г. тя предприе съгласувани постъпки за разрешаване на статута си. През май тази година Светият архиерейски събор на СПЦ обяви, че „единогласно и единодушно се съгласява с ходатайството на Православната църква на Северна Македония – Охридска архиепископия и благославя, приема, одобрява и признава нейната автокефалия“, а на 5 юни Негово Блаженство патриарх Порфирий предаде на МПЦ томос за автокефалия по време на съслужение в Белград.

През юни Светият Синод на Българската православна църква взе официално решение за възстановяване на каноничното и евхаристийно общение с Православната църква на Северна Македония.

В началото на май, няколко дни преди признаването на автокефалията от Сръбската патриаршия, Константинополската патриаршия реши да влезе в общение с Православната църква на Северна Македония, въпреки че все още не е излязла с решение относно автокефалния ѝ статут.

Синодът на Гръцката православна църква приветства решението на Константинопол да признае Православната църква на Северна Македония за канонична, но има „сериозни възражения и резерви“ относно статута ѝ на автокефална църква.

 

Източник: Оrthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...