Архиепископ Христодул призовава свещениците да ограничат изявите си по телевизията


Източник: athos.alexsoft.gr

Еладският Архиепископ Христодул препоръчва на клириците да ограничат изявите си по телевизията и да прибягват до нея само в най-наложителни случаи и то след специално разрешение на висшестоящите им началства.

Архиепископът е изпратил послание от 15 страници до всички митрополии в страната, в което един от съветите към свещениците е да бъдат скромни и смирени.

В посланието се заявява, че клириците трябва да изоставят властническия манталитет, така че от Църква на “представлението” да се премине към Църква на смирението. “Представленията, помпозните и зрелищни прояви са останки от някогашното общество, в което хората, лишени от други обществени изяви, са търсили “хляб и зрелища”, се казва в писмото.

Архиепископ Христодул отбелязва още, че византийската тържественост и великолепие не трябва да бъдат повод за търсене на богатство и власт от клириците и те трябва да отбягват образа на „панаирджийски търговец” – нещо което се забелязва напоследък.

Превод: Тодор Енчев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...