Асамблеята на каноничните православни епископи направи изявление относно ваксината срещу Covid-19



„Нашето духовенство и вярващите миряни търсят архипастирски насоки по отношение развитието на медицината, по-специално относно ваксините срещу COVID-19“, обяви  Асамблеята на каноничните православни епископи на САЩ в изявление, публикувано на 22 януари.

Събранието на православните епископи ни напомня, че Писанието ни учи, че тялото е храм Господен и ни повелява да не изкушаваме Господа.

Затова йерарсите насърчават членовете на паството да се консултират със своите лекари, за да решат дали да се имунизират или не.

„Ако работим заедно – в дух на искрено състрадание и грижа един към друг – скоро ще можем отново да се съберем като пълноценна общност в нашите църкви“, се казва в изявлението.

 Пълното изявление гласи:

„Христос „дойде не да лекува здравите, а болните; не за да спаси праведниците, а грешниците“ (вж. Марк 2:17).

Тъй като светът продължава да се бори с COVID-19, ние сме неизменно благодарни на трудещите се на първа линия – медицинските специалисти, аварийно-спасителните служби и учените – за тяхната непоколебима решимост да направят света по-добро място.

В светлината на това, като се има предвид, че нашето духовенство и миряните търсят архипастирски насоки относно развитието в медицината, по-специално по отношение на ваксините срещу COVID-19, ние предлагаме следните насоки:

Писанието ни насърчава да уважаваме и защитаваме тялото като храм Божи (вж. 1 Кор. 6:19). В същото време ни повелява да не изкушаваме, нито да изпитваме Господ (вж. Мат. 4: 7). И като ваши духовни пастири, ние потвърждаваме и ви уверяваме, че не е неправилно, нито греховно да търсите медицинска помощ и съвет. Всъщност приветстваме всяка помощ, която ни осигурява повече време за духовно обновление и покаяние.

Затова насърчаваме всички вас – духовенството и верните на Църквата – да се консултирате с вашите лекари, за да вземете правилното за вас решение, точно както правите при предстоящи операции, назначаване на лечение и ваксинации, при борба с рак и други заболявания. Всъщност, както вашият епископ, свещеник или духовен баща е готов да ви помага в духовните въпроси, така и личният ви лекар ще напътства решенията, свързани с вашето здраве.

Вярваме, че какъвто и начин на действие да изберете с помощта на вашия лекар, той ще бъде от полза и за останалата част от общността. Ако работим заедно – в дух на искрено състрадание и грижа един за друг – скоро ще можем да се съберем отново като пълноценна общност в нашите църкви. Много ни липсвате и с нетърпение очакваме деня, в който всички ще можем да разменим целувката на мира в Божествената литургия!“

Изявлението е подписано от:

Архиепископ Елпидофор, председател на Гръцката православна архиепископия в Америка

Митрополит Йосиф, заместник-председател на Антиохийската православна християнска архиепископия в Северна Америка

Архиепископ Михаил, касиер на Православната църква в Америка

Митрополит Григорий, секретар на Американската Карпато-руска православна епархия в САЩ

Епископ Ириней от Сръбската православна църква в Северна, Централна и Южна Америка

Митрополит Николай от Румънската православна митрополия в Америка

Митрополит Йосиф от Българската източноправославна епархия на САЩ, Канада и Австралия

Епископ Саба от Грузинската апостолическа православна църква в Северна Америка

Митрополит Тихон от Православната църква в Америка

Източник: orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...