Атинският Архиепископ в панагия Сумела
Източник: Пресцентър на С.С.Е.Ц.

В историческия паметник на понтийските елини, манастира на Панагия Сумела (Богородица от Шумела) във Вермион служи на 15.08.2006 Негово Блаженство Атинският Архиепископ г-н Христодулос. Негово Блаженство изяви желанието си да служи в това свято място, посветено на Успение Богородично като жест към понтийските гърци, построили този манастир и донесли на това място чудотворна икона на Богородица Шумела от Мала Азия, откъдето са изгонени от кланетата на младотурците през 1922 г.

Така, както тогава тази чудотворна икона е помогнала на много хора да се избавят от ятагана на душманина, сега тя помага отново с чудесата си на богомолците, които се тълпят тук всеки ден, не само на големи празници.

На 16.08.2006 Негово Блаженство посрещна на о. Самос Негово Светейшество Вселенския Патриарх Вартоломей, който е на кратко посещение там.

Превод: Евгени Ламбров

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...