Бенедикт ХVІ: Да се молим за единение на католици и православниМоже да харесате още...

5 Отговори

 1. adii каза:

  От Йоана свето Евангелие [17:21]: да бъдат всички едно: както Ти, Отче, си в Мене, и Аз в Тебе, тъй и те да бъдат в Нас едно, – та да повярва светът, че Ти си Ме пратил.

  Амин

 2. Дон Кихот каза:

  Това единение не може да стане само с пожелания. Трябва и двете страни да се покаят и да превъзмогнат натрупани хилядолетия предразсъдъци, суеверия, взаимни удари, в крайна сметка да преодолеят различията между източното и западното мислене, което ми се струва невъзможно. Засега.

 3. KGMGEO каза:

  Простете, но има и още…
  [17:9] Аз за тях се моля; не за цял свят се моля, а за тях, които си Ми дал, защото са Твои.
  17:11] Не съм вече в света, но те са в света, а Аз ида при Тебе, Отче Светий! опази ги в Твоето име, тях, които си Ми дал, за да бъдат едно, както сме и Ние.
  И, всъщност, не е коректно да се вадят цитати от контекста и самоцелно. Така постъпват протестантите! А ние трябва да се придържаме към св. православие и да не хвърляме светинята на псетата. А, който не желае има свободата да избира….

 4. KGMGEO каза:

  Всъщност никой не пречи на римо-католиците да се откажат от своите ереси и да се върнат в православиет, което (православие) не е „тесногръдо“ а е религия на свободата и свободния избор
  (Да сте чували някога за православен кръстоносен поход, или православна „света“ инквизиция?). Ние също ще се радваме на ТАКОВА обединение – в Отца и Сина и Светия Дух, Амин. 🙂

 5. dbachev каза:

  Първо папата трябва публично да се откаже от Filioque (вж. Духовна култура, кн. 3, стр. 6-11, 1992), защото Православната църква не изменя на своя Основател и Глава – Иисус Христос, както това прави Римокатолическата църква. Същото е в пълна сила за догмата за непорочното зачатие на Пресвета Дева Мария и др.

  Римокатолиците са нарушили единоначалието у Бога и са въвели две начала, нарушили са още ипостасните свойства на Божиите Лица и са въвели опасна субординация между Тях. Пренебрегнали са решения на Вселенски събори, с което носят печата на горделивостта и самолюбивата анархистичност, които водят до отпадане от едната свята, съборна и апостолска Църква.

  Трудно ще се откаже папата от тези ереси.