Бенедикт ХVІ променя коренно Синода на епископите


Източник: WDTPRS

За един твърд консерватор с поглед в миналото папа Бенедикт ХVІ несъмнено върши някои прогресивни неща.
Най-скорошната изненада от Негово Светейшество беше една промяна в Синода на епископите.

Досега Синодът, който се свиква от време на време за обсъждане на въпроси, поставени му от папата, можеше единствено да прави коментари и изявления. Папа Бенедикт сега му предоставя заседателна власт по определени въпроси.

Новото издание на Acta Apostolicae Sedis (“Актове на Светия престол”) посочва промените,  изразяващи се в нови постановления за Синода.

Синодът ще може да гласува по някои въпроси, но вотът трябва да бъде ратифициран от папата. Така по някои конкретни въпроси Синодът изглежда ще се превърне в нещо като миниатюрен събор.

Тази стъпка може би привежда Синода повече в съответствие с начина, по който са работили древните синоди. Тя също го доближава до начина, по който се съвещават православните епископи, въпреки че при тях очевидно отсъства апостол-Петровата функция, изпълнявана от папата.

И така този папа изглежда решен да разхлаби менгемето, което притиска някои аспекти на църковния живот от времето на папа Павел VІ насам. Той използва нормите на каноническото право по отношение на Синода и намалява изкуствените и вредни ограничения, наложени върху литургичния живот на Църквата.

* О. Джон Цулсдорф е католически свещеник, модератор на Catholic Online Forum.

Превод: Божидар Питев

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

2 Отговори

 1. Ангел Небесен каза:

  Потресаващо! Душата ми е разтърсена из основи! Не мога да се опомня! Какъв прелом в духовната сфера! Не знам дали съм готов да приема тази извисеност, тази святост!
  Аз смирено се отеглям за да опитам някакси да се докосна до това съвърщенство!
  СВЕТЪТ НИКОГА ВЕЧЕ НЯМА ДА БЪДЕ СЪЩИЯТ!

 2. Дон Кихот каза:

  „Православни и католически свещеници служиха заедно в Стара Загора. – http://www.dveri.bg/content/view/4243/29/

  За първи път в историята на Старозагорска епархия православни свещеници служиха заедно с католически, съобщава BgNewsroom. Това стана тази сутрин в катедралния храм „Св. Димитър“ в Стара Загора. Половин час продължи великденският благослов, който отслужиха Старозагорският митрополит Галактион, старозагорски свещеници, трима свещеници от Грац, Австрия, и преподаватели от богословския факултет там…

  Пътуването в България се организира от австрийската католическа фондация „Про ориенте“… Утре тя отпътува за Велико Търново, където проф. Грун ще изнесе лекция на тема „Сближаване между двете църкви – католическата и православната“ в Православния богословски факултет на Великотърновския университет.