Свети Борис-Михаил е Цар



 Редакцията на "Православие. БГ" помества писмо на Негово Високопреосвещенство Американски и Австралийски митрополит Йосиф във връзка с честванията на свети цар Борис-Михаил Покръстител и начинът, по който трябва да бъде титулуван светия владетел.

За радост на всички българи по света, навсякъде се казаха и написаха много хубави неща по повод на 1100 годишнината от успението на свети цар Борис–Михаил, Покръстител на българския народ в християнската вяра.

Едно нещо обаче прави силно впечатление. То е: Какъв е бил свети Борис, цар или княз? Президентът на България го нарича „княз”. В декларацията на Народното Събрание пък е титулуван „цар”, „княз” и „хан”. Високообразовани личности също се колебаят в точното определяне на светия владетел. Ние, в Българската Православна църква отдавна сме наясно. Светецът и на иконите е цар. Мисля, че трябва веднъж завинаги да се уточнят нещата и повече да не се бъркат. Ето един пример: в Българската църква Неговао Светейшество е бил монах, йеродякон, йеромонах, архимандрит, епископ, митрополит и сега е Патриарх Максим. Не можем вече да го титулуваме по друг начин. Той е Патриарх на България и такъв ще си остане и в историята, и пред Бога.

Същото е и със свети цар Борис. Той е цар. Иначе Българската Православна църква и ние лъжем по иконите и богослужебните книги, че свети Борис-Михаил е Цар. Той е миропомазан и е Цар. Коригирайте се, с помощта на Българската Православна църква, уважаеми политици, историци и научни работници! Боли от това нехайство, повярвайте! Благодаря.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...