Бенедикт ХVI възвръща нормата от квалифицирано мнозинство при избора на нов папа 

Източник: Радио Ватикана

За избирането на нов Папа ще бъде необходимо квалифицирано мнозинство. Това постановява Motu Proprio (специален папски документ) с който Бенедикт ХVІ възвръща традиционната норма при избирането на Римски Папа.

 

В публикувания на вчера документ, носещ датата 11 юни, Бенедикт ХVІ обяснява, че промяната е продиктувана след различни „авторитетни молби”, подкрепящи възвръщането на традиционната норма. Според нея, за да може изборът да бъде смятан за валиден, е необходимо мнозинство от две трети от присъстващите на Конклава кардинали.

Според новите разпоредби, след 33 -то или 34-то гласуване се преминава пряко към балотаж между двамата кандидати, получили най-голям брой гласове при последното гласуване. Но дори и в този случай ще бъде необходимо мнозинство от две трети. Освен това се уточнява, че двамата кардинали останали в избирателния списък за избор на нов Папа не могат да участват в гласуването.

Преди настоящия документ, с Апостолическата конституция Universi Dominici Gregis от 1996г. Йоан Павел ІІ бе постановил, че след 13 –ия ден (33-34 преброяване на гласовете) ако не бъде постигнато съгласие, за избора на нов Папа би могло да бъде достатъчно „абсолютно мнозинство”. Motu Proprio на Бенедикт ХVІ постановява също, че новата норма влиза в сила от датата на публикацията на папския документ в „Осерваторе Романо”.

Според отец Федерико Ломбадри, директор на Ватиканския пресцентър, новата норма, налагаща квалифицирано мнозинство на кардиналите избиратели, „дава гаранции за по-широк консенсус при избора на нов Папа”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...