Бившият глава на Сурожката епархия стана клирик на Константинопол


Синодът на Константинополската патриаршия прие епископ Василий (Осбърн), бивш управляващ Сурожката епархия на РПЦ (Великобритания и Ирландия), в юрисдикцията на Константинополската църква въпреки факта, че той няма канонически отпуст от Московската патриаршия, съобщава Dioceseinfo. Епископ Василий е назначен за викарий на Команския архиепископ Гавриил, патриаршески екзарх за западноевропейските енории с руска традиция към Вселенската патриаршия.

По-рано тази година епископ Василий беше отстранен от ръководството на Сурожката епархия поради разколническа дейност и интриги. Той се обърна към Константинополския патриарх Вартоломей с молба да бъде приет в юрисдикцията на Вселенската патриаршия. В същото време Синодът на Московската патриаршия изпрати специална комисия, която да разследва положението в епархията. За временно управляващ Сурожката епархия беше назначен Инокентий, архиепископ Корсунски.

На заседанието си от 7 юни Синодът на РПЦ призова епископ Василий "да си спомни за отговорността си пред Бога и Църквата и за архиерейската си клетва".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...