АФП: Почина румънският патриарх Теоктист


Източник: Агенция Фокус

Румънският патриарх Теоктист почина днес на 92-годишна възраст, предаде АФП. Главата на Румънската православна църква е бил приет тази сутрин в болница в Букурещ за операция на простатата и е починал в 17 часа местно време. Според медицински източници след прекараната операция той е бил добре, но впоследствие са се появили “сърдечни усложнения”.

Патриарх Теоктист е роден на 7 февруари 1915 г. в окръг Ботошани /Североизточна Румъния/. Приема монашеското име Теоктист през 1935 г. През 1940 г. започва да следва в теологическия факултет на Букурещкия университет, който завършва с отличие през 1945 г. Заемал е редица постове в Румънската православна църква, а от 9 ноември е патриарх на Румънската православна църква. Автор е на редица публикации, монографии и проучвания, включително на 10-томна книга “За християнската служба”. Инициатор е на обновяването и изграждането на нови манастири и църкви в Букурещката епархия, в Арад, Олтеня и др.
Агенция Ромпрес отбелязва, че Теоктист е първият патриарх на Румънската православна църква, приветствал главата на Римокатолическата църква папа Йоан Павел Втори при посещението му в Румъния през май 1999 г.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...