Борисполският митрополит Антоний по повод предложението за легализиране на евтаназията: „Убивайки се, човек пристъпва към вечността като неразкаял се убиец“



По-рано този месец Руслан Стефанчук, заместник-председател на Върховната рада на Украйна и член на екипа на президента Володимир Зеленски, представи „Концепция за актуализиране на Гражданския кодекс“, в която предлага да се преразгледа политиката на страната по отношение  на евтаназията и асистираното самоубийство.

„Предлагаме да се преразгледа възможността за легализиране на евтаназията и асистираното самоубийство, като се вземе предвид практиката на Европейския съд по правата на човека, с паралелно въвеждане на съответните изменения в Наказателния кодекс на Украйна“, се казва в параграф 2.9 на документа.

В интервю за Orthodox Life Негово Високопреосвещенство Борисполският и Броварски митрополит Антоний, главен секретар на Украинската православна църква, реагира остро на предложения закон, напомняйки, че „за всеки християнин самоубийството е най-тежкият грях“.

Той продължава:

“Всъщност всяко убийство на човек от човека е ужасен грях, но учението на Църквата повелява, че няма грях, за който не можем да се покаем. Само при самоубийството пътят към покаянието е затворен, защото убивайки се, човек пристъпва към вечността като неразкаял се убиец. Покаянието е възможно само тук, в нашия земен живот. Затова е невъзможно да не сме обезпокоени от идеята в една християнска държава самоубийството да бъде легализирано.

Някои могат да ни възразят – Църквата е отделена от държавата, защо се намесва в светските дела? Църквата не се намесва в светските дела, макар и единствено защото вие можете да се намесвате само в нещо, което няма връзка с вас, нещо външно и чуждо. А Църквата не е външна институция. Тя е преди всичко общност от вярващи, които са пълноправни граждани на своята държава. Така че, като отправя подобни забележки, Църквата показва загрижеността си за всеки член на Тялото Христово. В крайна сметка за Църквата е важен всеки вярващ, за когото Господ Иисус Христос се принесе в жертва.

И говорейки за споменатото изменение на закона, няма как да не се разтревожим. В крайна сметка това решение е взето от малка група хора, без да бъде обсъдено от широката общественост. И това не е първата подобна инициатива. В момента се приемат много странни закони, като легализирането на употребата на „леки наркотици“  – формално за „медицински цели“, но всички сме наясно колко възможности за злоупотреба предлагат подобни зле замислени закони. Тук става дума за същото – колко злоупотреби и нарушения на закона могат да възникнат при официалната легализация на „асистираното самоубийство“. Днес, когато хората преживяват усилни времена, такива проекти изглеждат просто цинични.

Струва ми се, че в тази ситуация подобни проекти изобщо не трябва да се появяват без широка обществена дискусия. Основното задължение на правителството сега е да улесни обикновените хора, да им помогне да се справят с проблемите, причинени от кризата, и да не ги тласка към самоубийство, дори ако това е „законно“. Позволете ми да ви напомня, че всеки от нас ще се изправи пред Божия съд в края на живота си. И би било добре всички властимащи да запомнят това.“

В изявлението си митрополит Антоний се позова на законопроекта, внесен в края на миналата година в украинския парламент за легализиране на медицинската марихуана. Внеслите проекта депутати обясниха, че са вдъхновени от одобрението на схизматичния „митрополит“ Епифаний Думенко.

Междувременно Негово Преосвещенство епископ Силвестър Белогородски, ректор на Киевската духовна академия и семинария, обясни, че подобна легализация не е нищо друго, освен схема за прикриване на трафика с наркотици.

През март 2018 г. Финландската православна църква осъди инициативата за узаконяване на евтаназията в страната.

Източник: orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...