Българската църковна делегация пристигна в Москва за юбилейните тържества на Руската църква

От днес до 5 декември в Москва ще се проведат юбилейните тържества по случай началото на поместния събор (1917-1918 г.) на Руската църква и 100 години от възстановяването на патриаршията в Москва, както и от интронизацията на патриарх Тихон.

За празненствата на Руската православна църква в Москва днес се очаква да пристигнат делегации на всичките поместни православни църкви, начело със своите предстоятели.  Те ще присъстват на тържествената сесия на Архиерейския събор на Руската църква и ще отправят поздравителни слова към домакините. В понеделник, 4 декември, когато по стар стил се чества Въведение Богородично, архиереите на поместните църкви ще вземат участие в съборна света Литургия в съслужение с руските архиереи.

Българската църковна делегация отпътува вчера за Москва, за да вземе участие в тържествата, съобщава отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод. Делегацията е без Негово Светейшество патриарх Неофит и е в състав: Ловчански митрополит Гавриил, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Русенски митрополит Наум и Старозагорски митрополит Киприян и главния секретар на Светия Синод Мелнишки епископ Герасим.

В съобщението на отдел „Връзки с обществеността“ се уточнява, че „преговорите по въпроса за Македонската православна църква ще започнат едва след като Комисията, определена на заседанието на Св. Синод на 27 ноември, се събере на заседание и определи стратегия на действията си.“

 

Коментари

коментара

Близки теми: