В РПЦ е създаден съвет за изучаване на Древните Източни църкви




Източник: РИА новости

МОСКВА, 11 април, 2006. В РПЦ е създаден Научен съвет за изследване на догматическите и литургическите особености на Древните Източни (дохалкидонски) църкви.

Съответстващото постановление е прието на състоялото се във вторник заседание на Светия Синод на РПЦ. Под „дохалкидонски” се разбират онези църкви, които не са приели постановлението на Халкидонския събор от 451 г. За тях е характерно монофизитството – учение, свидетелстващо за това, че Божествената природа на Иисус Христос изцяло е погълнала Неговата човешка природа. Представители на дохалкидонските църкви са Армения, Сирия, Етиопия, а също така и Коптската Църква.

Именно за целите на координацията на специалистите, работещи по тези проблеми, е създаден и новият Научен съвет на РПЦ. Неговата дейност трябва да способства за уточняването на „христологическите формулировки”, изясняването на позициите и сближаването на църквите от Източно-православната традиция.

Новият общоцърковен научен проект ще бъде ръководен от заместник-председателя на Отдела за външно църковни връзки на Московския патриархат, Егориевския епископ Марк.

В дейността на съвета ще бъдат привлечени специалисти от синодалната Богословска комисия, Московската духовна академия, Православния Свети-Тихоновски хуманитарен университет, представители на светската наука.

Превод: Стояна Стоева

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...