Българо-македонското църковно сближение в контекста на геополитиката



В този брой на „Вяра и общество”

В изданието на 2 декември  ще видите: 

  • Има ли шанс Българската патриаршия да се прояви наистина като Майка-Църква на Македонската архиепископия? Може ли случващото се тези дни между Украинската църква, Московската  патриаршия и непризнатия от никого Киевски патриархат да се окаже проекция на казуса с МПЦ? Най-новото развитие на геополитическите процеси на Балканите може ли да помогне на българската църковна кауза в Македония? И кой има интерес това да не се случи? Отговорите на тези и още въпроси Горан Благоев ще търси от дфн Момчил Методиев, а по скайп от Киев с ексклузивен коментар ще се включи и проф. дфн Александър Саган от Украинската академия на науките. В този брой Ви питаме: „Ще успее ли Българската патриаршия да бъде Майка-Църква на Македонската архиепископия?” 

Вашите въпроси и мнения по тази тема очакваме предварително на страницата ни във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на излъчването ни, директно в ефир може да позвъните на телефони 02/ 9 444 999 и 02/ 814 2551.

В този брой ви предлагаме още: 

  • Защо у нас все още няма военни свещеници (капелани)? Има ли нужда от християнска проповед в армията? За коментар по темата очаквайте позицията на Гроздан Стоевски – ръководител за Европа на международната организация „Духовна грижа за военнослужещи”.  Ще чуете и мнението на капелани от Гърция, Русия и Беларус.            
  • „Децата са нешлифован диамант” – как един православен духовник – свещеник Панайот Караушев, се грижи да възпитава във вярата децата и учениците от своята енория при църквата „Св. Георги” в с. Трудовец, Ботевградско, как малчуганите от детската градина го имат за приятел и защо всички в селото го обичат. 

Гледайте ни, очакваме ви и тази събота по БНТ 1. По изключение началният ни час е 16.00 часа.

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...