Български богослови участват в Международната конференция на тема „Всеправославно единство и съборност“ в Румъния



От 10 до 12 януари в румънския град Яш се провежда едно от най-значимите богословски събития на годината в международен мащаб – конференция на Международната асоциация на православните богослови. В тазгодишния форум участват 300 богослови от 34 държави, включително и от България. Те дискутират въпроси, посветени на православната вяра и живот, в 75 работни сесии, разпределени в 25 тематични групи. Впечатляващо е разнообразието от теми, които са включени в програмата – от въпроси, свързани с догматиката, църковната история, патристичното наследство и литургиката, до теми като „Геополитика и Църква“, „Наука и религия“, „Православие и феминизъм“, „Православието и страданието на животните“, „Църквата в условията на плуралистичните общества“ и др.

Форумът бе открит с богослужение, оглавено от Молдовския митрополит Теофан. Конференцията започна с приветствие от Румънския патриарх Даниил и със специално послание от Диоклийския митрополит Калистос (Уеър). В него той отбеляза:

В света, който ни заобикаля, и в нашите собствени дълбини винаги има нови стаи, които все още не сме открили. И това е особено валидно за безбройните непознати стаи на духовния дом, в който живеем всички ние – дома на Църквата. Истината започва от усещането за почуда – както установява Платон. Затова и аз дойдох на тази конференция за всеправославното единство и съборност, за да обновя и разширя чувството си на удивление пред Тайнството на Църквата, за да открия стаи, за които никога не съм знаел, че съществуват. „Евхаристията е постоянно Тайнство“, казва св. Йоан Кронщадски; същото може да се каже и за Църквата. Да се съберем тук, всички заедно, за да съзерцаваме това постоянно Тайнство с нови очи… Църквата е древна и едновременно с това – млада, непроменима и едновременно с това непрестанно променяща се. Тя е пълнота и завършеност, и в същото време динамична в своето разгръщане в хода на историята, впускайки се непоколебимо в един процес на адаптиране, обновяване и развитие. Тя е непоклатима и едновременно с това – крехка. Подчертавайки тези два аспекта, отец Георги Флоровски описва Църквата като „жив образ на вечността във времето“. Ако в нашите обсъждания по темата за всеправославното единство и съборността, държим в центъра на дискусиите тези два аспекта, контрастиращи си, но и допълващи се взаимно, няма да се отклоним от правия път“.

Трима са представителите на българското богословие, които се включват със свои доклади във форума – проф. д-р Иван Желев, специалист по новозаветна библеистика (който е и един от водещите на работната група, посветена на темата за икуменическия диалог), д-р Смилен Марков, преподавател по християнска философия в Православния богословски факултет на Великотърновския университет, и д-р Даниела Калканджиева, историк.

Любопитна подробност е, че в програмата на форума темата за Българската църква е засегната и в доклади на чуждестранни богослови. Такъв е примерът с доклада „Българската схизма от 1872 г.: интерпретационни линии и етно-религиозни конфликти“ на д-р Димитрис Стаматопулос от Гърция.

 

Снимки: Doxologia.ro

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...