Кардинал Дзупи и патриарх Кирил: „Църквите трябва да служат на мира.“



По решение на папа Франциск на 28 юни Кардинал Дзупи посети Москва и се срещна с патриарх Кирил.

 

По повод празника на светите Първовърховни апостоли Петър и Павел, архиепископът на Болоня и председател на Епископската конференция на Италия, след няколкомесечен период на подготовка предвид трудната политическа и дипломатическа обстановка след започването на войната в Украйна, бе изпратен от папа Франциск в Москва.

Кардиналът беше придружен от архиепископ Джовани Д’Аниело, апостолически нунций в Руската федерация, монсеньор Петър Търнавски, съветник на апостолическата нунциатура в Руската федерация, монсеньор Пол Бутнару, член на Държавния секретариат на Ватикана, и проф. Адриано Рокучи, вицепрезидент на общността на „Сант’ Еджидио“.

В предишните дни (15-16 юни) Волоколамския митрополит Антоний, президентът на Департамента за международните църковни отношения към Московската патриаршия, бе на работно посещение във Ватикана и по този повод се срещна с Папа Франциск, Кардинал Пиетро Паролин, държавния секретар на Светия Престол и Монс. Пол Галахер, секретаря за международните отношенията на Ватикана.

Папската делегация направи няколко важни срещи с държавни и дипломатически лица в Русия. Официалното съобщение на Ватикана припомня как през трите дни на престоя си в Москва кардинал Дзупи се срещна с Юрий Ушаков, помощник на президента на Руската федерация по въпросите на външната политика и г-жа Мария Львова-Белова, комисар до президента на Руската федерация за правата на детето.

Най-важната среща бе с Московския патриарх Кирил, който посрещна Кардинал Дзупи с думите: „Ценим това, че Негово Светейшество Ви изпрати в Москва“. Отново бе потвърдена ролята на религиите за мира и справедливостта, както и обединяването на силите на църквите за преодоляване на конфликта по мирен път.

Съвместната работа на църквите, „за да служат на каузата на мира и справедливостта“, зае централно място в разговора между патриарха на Москва и цяла Русия Кирил и кардинал Матео Дзупи, пратеник на папата в Москва в диалог за „облекчаване на напрежението“ поради конфликта в Украйна. В седалището на Московската патриаршия, в присъствието на преводача, на сътрудниците на патриарха и на нунция Джовани Д’Аниело, двамата духовници обсъдиха важността на това „как всички сили в света трябва да се обединят“ , за да се предотврати „голям въоръжен конфликт“. Това бяха думи, подобни на онези, споделени в добре познатия видео-разговор между патриарх Кирил и папа Франциск на 16 март 2022 г., дори по-малко от месец след първото нападение над Киев. По време на този разговор папата бе потвърдил важността на „обединението“ като пастири „в усилието за подпомагане на мира“, както и Църквата да не използва „езика на политиката, а езика на Иисус“.

Според информацията на руските държавни агенции, патриарх Кирил е поздравил кардинала с думите, че е щастлив от пристигането си в Москва, „придружен от братя, които познавам добре“. „Ценим това, че Негово Светейшество Ви изпрати в Москва“, каза православният патриарх.

Това бе първата среща от началото на войната на патриарх Кирил с представител на папата, след като отпадна предположението за среща между него и папа Франциск, след посещението им в Куба през 2016 г., завършило с подписването на съвместно изявление.

Държавният секретар, кардинал Пиетро Паролин, бе заявил преди месеци: „Трябва да признаем, че се намираме в труден момент. Но това не означава, че сме на нулева точка или че има замразяване на отношенията между Руската православна църква и Католическата църква. Налице са канали и опити за диалог”.

В съобщенията на италианските и ватикански медии се изяснява още, че „по време на разговорите хуманитарният аспект на инициативата беше силно подчертан, както и необходимостта да успеем да постигнем така желания мир“.

Според информацията от срещата в Москва се предполага, че в Болоня ще е мястото на следващата среща между папа Франциск и патриарх Кирил. Първата среща беше на летището в Хавана, на 12 февруари 2016 година. Или, според други източници, има вероятност за подобна среща и на друга територия, за която обаче все още не е известно официално къде и кога може да се състои. Идеята за среща в Болоня е, че там има православна църква „Свети Василий Велики“, принадлежаща към юрисдикцията на Московската патриаршия, основана през 1973 г. със седалище в бившата църква „Света Анна“ на отците-картузианци. И именно там кардинал Матео Дзупи, специалният пратеник на папата, би искал да посрещне патриарх Кирил в близко бъдеще.

По време на срещата с патриарх Кирил, кардинал Дзупи каза: „За нас е голяма чест да имаме ваша общност в Болоня и се надяваме, че Ваше Светейшество ще може да я посети един ден. Болоня се гордее с православната общност. Вашата църква винаги е пълна с хора“. От съобщението на Ватикана става ясно, че срещата с патриарх Кирил е описана като „плодотворна“.

Според католическото издание „Ачи Стампа“, новината за поканата на кардинал Дзупи към патриарх Кирил дойде в края на този вълнуващ ден за архиепископа на Болоня в Москва, като специален пратеник на папата в Русия и след неговото посещение в Украйна. „Докато архиепископ Клаудио Гуджероти пристига в Беларус, като специален пратеник на папата за празненствата на Дева Мария от Будслав, Дзупи в Русия се опитва да „съшие слабите нишки на диалога“. Италианските медии допълват, че това посещение не е само мирно посредничество, както си мислят мнозина.

От Москва заявиха, че не е постигнато споразумение в този смисъл, а е хуманитарен диалог, който има за цел преди всичко да се опита да реши въпроса с украинските деца, депортирани в Русия. Кардинал Дзупи първо се срещна с комисаря, с цел да направи всичко възможно, за да намери хуманитарен канал за решаване на въпроса за украинските деца, за да се завърнат у дома. Беше казано, че Русия е действала с максимална прозрачност. От своя страна Московската патриаршия разпространи дълго изявление на отдела за външни отношения, в което подробно описва срещата.

След това кардинал Дзупи се е срещнал с епископите от Конференцията на католическите епископи на Русия, с които, заедно с голяма група свещеници и в присъствието на посланици и представители на Министерството на външните работи ръководиха тържествено съслужение в катедралния храм на архиепископията на Света Богородица в Москва. Католическата катедрала в Москва е посветена на Божията Майка, епископско седалище на градската архиепископия на Божията Майка в Москва. Там кардиналът отслужи тържествена Литургия, след което се срещна с католическата общност, на която предаде „поздравите, близостта и молитвите на Светия Отец“.

 

От руска страна делегацията се е състояла от Волоколамския митрополит Антоний, председател на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия, протойерей Николай Балашов, съветник на патриарха на Москва и цяла Русия, и архимандрит Филарет (Булеков), заместник-председател на ОВЦС.

Кардинал Дзупи беше придружен от архиепископ Джовани Д’Агнело, апостолически нунций в Руската федерация; от монсеньор Петър Търнавски, съветник на Апостолическата нунциатура в Руската федерация; от монсеньор Паоло Бутнару, служител на Държавния секретариат на Ватикана, и от професор Адриано Рокучи, вицепрезидент на общността на „Сант’ Еджидио“.

Според кардинал Паролин: „Хуманитарните жестове могат да бъдат пътища към мира“. Мисията на кардинал Дзупи в Киев и Москва „бе много важна мисия. Тя се съсредоточи преди всичко върху хуманитарната страна: размяната на затворници и репатрирането на деца и това изискваше дискусии с Москва“, заяви държавния ватикански секретар в интервю за първи канал на държавната италианска телевизия Tg1. Според кардинал Паролин, „сега е необходимо да се намерят механизми, които позволяват да се приложи постигнатото, вероятно и с помощта на някои международни организации“.

Мисията в Москва беше част от глобалната инициатива за подпомагане на разрешаването на военния конфликт, предложена от папа Франциск, която включваше първо посещение в Киев и след това и в Москва.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...