Владо Бучковски: Македония зачита човешките права и религиозните свободиИзточник: athos.alexsoft.gr

Македония зачита човешките права и религиозните свободи, заявява министър председателят на Македония, Владо Бучковски, в отговор на писмото на Вселенския патриарх, в което той определя македонската позиция по църковния проблем като “несъзидателна”.

На 19 октомври Вселенският Патриарх изпрати писмо до македонския премиер Владо Бучковски, в което той определя позицията на Македония по църковния проблем като “несъзидателна”  и отбелязва, че този факт може да има по-големи отрицателни последици за страната.

Съдържанието на писмото бе оповестено от канцеларията на премиера на 17 ноември. В отговор премиерът Бучковски не споделя безпокойството на Патриарха и отбелязва, че страната с успех се доближава до приемането й в европейското семейство. В отговора си македонският премиер обвинява Патриарх Вартоломей в “пристрастие” в спора между Сръбската Православна Църква и самоназовалата се “Македонска Православна Църква”.

В писмото министър председателят на Македония напомня молбата си от август т.г. към Вселенския Патриарх Вартоломей да посредничи между Православните Църкви на Сърбия и Македония.

Осъждането и вкарването в затвора на митрополит Йоан от властите в Скопие прерасна в проблем за отношенията между двете страни.

Превод: Тодор Енчев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...