Впечатления от катедралния храм „Свети Николай“ във Вашингтон


Източник: The Washington Post

След 19 години членство в евангелска църква Алиса Прзиставик преживява поврат в своите богословски възгледи и решава да напусне единствения духовен дом, който е познавала. След едно посещение с приятел през ноември миналата година Прзиставик, 37-годишна, се влюбва в “благоговението и красотата” на богослужението в катедралния храм Св. Николай във Вашингтон. “Всичко започна да придобива смисъл за мен с всяко следващо посещение”, казва Прзиставик, която е напуснала Братството на вашингтонската общност през август.

Основана през 1930 г. като руска православна църква "Св. Николай", тази куполна варовикова сграда, разположена на Масачузетс авеню, е завършена през 1962 г. и е седалище на предстоятеля на Православната църква в Америка.

Едно от първите неща, които посетителят забелязва в централното пространство, което се нарича неф, е липсата на пейки. Богомолците стоят прави по време на службата, мирис на восъчни свещи и тамян се носи във въздуха, а молитвените песнопения звучат в присъствието на изписани на ръка изображения по сводовете, стените и колоните на църквата.

Няколко високи стреловидни прозореца се простират от пода до сводовете, позволявайки на естествената светлина да освети просторния интериор на катедралата. Иконостасът, преграда, покрита с икони, разделя нефа от олтара, където свещениците извършват богослужението.

“Богослужението въздейства върху всичките ти сетива”, казва Скай Кун, който започва да посещава катедралата "Св. Николай" преди три години. “Образите на светиите по стените създават усещане за 2000-годишната приемственост на християнството.”

Повече от 250 икони са разположени в интериора на църквата – образи на апостолите, на светии и изображение на идването на Православието в Северна Америка през 1794 г. Тридесет и четири икони на южната стена изобразяват живота на Иисус и също толкова на северната стена са посветени на св. Николай.

Екип от иконографи от Русия под ръководството на Александър Москалионов са работили в продължение на близо три години, за да завършат вътрешното пространство на катедралата през септември 1994 г. за тържествата по повод 200-годишнината от Православието в Северна Америка. “Това много допринесе за увеличаване на богомолците тук”, казва о. Константин Уайт, предстоятел на храма от 1999 г.

Повечето хора, които се черкуват в "Св. Николай", са се обърнали в Православието от друга вяра. Когато един приятел насърчил Абайеа Пелт да прочете Новия Завет, тя започнала да проучва историята на християнството и открила Православието. “Никога не съм мислила себе си за християнка”, казва Пелт, 30-годишна, която е изучавала исляма в продължение на пет години. След като за първи път посещава катедралата, тя казва, че “действително почувствала присъствието на Бога”.

Въпреки различния културен и етнически произход на паството руското влияние се запазва чрез детайлите на църковната архитектура и богослужението, което се извършва на църковнославянски и грузински. “Опитваме се да служим за колкото се може повече хора”, казва о. Уайт.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...