Отделянето на Косово от Сърбия ще доведе до пълно унищожаване на християнството в областта


Източник: Interfax

Архиереят на Косово и Метохия, Рашко-Призренският епископ Артемий, се отнася скептично към твърденията, че разрушените православни храмове в областта ще бъдат възстановени.

Разговорите за възстановяването на храмовете се водят изключително с маркетингови цели – за лансиране на идеята за независимост на Косово, каза епископ Артемий на пресконференция на Интерфакс. Според него някои църкви в Косово са били възстановявани миналата година, но скоро след това повечето от тях отново са били разрушавани и осквернявани. Например частично повредена е църквата Рождество Богородично в Обилич, църквите Св. Андрей и Пророк Илия в Подуево и църквата Св. Николай в Призрен.

По думите на епископ Артемий, за сърбите е оскърбително това, че възстановяването на разрушените храмове обикновено се извършва “от самите албанци – тоест от тези, които са ги разрушили”. “За нас това е позор и унижение”, подчертава той.

Само през последните две години са извършени над 200 нападения над сърби – това се случва практически ежедневно. Така например наскоро беше убит с граната възрастен бежанец, който се е връщал в дома си.

“Едно независимо Косово би се превърнало в база на екстремизма, неговото отделяне от Сърбия би довело до пълното унищожаване на християнската общност, на всички следи от хилядолетната история на християнството в този край”, заяви косовският архиерей.

Той съобщи данни, според които за последните седем години, от момента на пристигането на мироопазващите сили на КФОР, на територията на Косово са разрушени повече от 150 православни църкви и манастири, като в същото време са построени повече от 400 джамии със средства от Саудитска Арабия и другите страни от Персийския залив.

Също по думите на епископ Артемий от Косово са прогонени 250 000 сърби, повече от 1300 сърби са убити и също толкова са отвлечени, разрушени са десетки хиляди сръбски домове и стотици села.

“Мир и безопасност в Косово получи само един народ – косовските албанци-мюсюлмани, чиято цел е пълната промяна на облика на този край, превръщането му в част от албанската мюсюлманска държава… А за сърбите и останалите неалбански народности и досега продължава времето на гонение и страх”, отбеляза представителят на Сръбската православна църква.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...