Изследване в САЩ: Не се молете за непознати болни, ще им навредите!



Източник: la Croix.com

Неотдавнашно изследване, направено в Съединените американски щати, заключава, че молитвата за непознати болни, претърпели коронарен байпас, не помага за възстановяването им, а би могла дори да предизвика усложнения. Това изследване на терапевтичния ефект на молитвата върху сърдечно болни е обявено от American Heart Journal в изданието му от 4 април.

За целите на изследването са наблюдавани 1802 пациенти от януари 1998 до ноември 2000 година в шест американски болници. Болните са били разпределени в три групи – за първата са били отправяни молитви, за втората – не, но и двете групи са били предупредени, че биха могли да бъдат обект на молитвено застъпничество. За третата група пациенти са се молили и те са били информирани за това.

Три религиозни общности, две католически и една протестантска, са били натоварени да се молят за „успеха на хирургическата операция и бързото оздравяване без усложнения” на пациентите, на които са знаели само имената и фамилните инициали.

И така, авторите на изследването не са открили никаква разлика през тридесетте дена след коронарната интервенция у пациентите, за които са били отправяни молитви, и останалите. В замяна на това е било доказано, че болните, които са били информирани, че ще се молят за тях, са развили повече усложнения от другите (59% срещу 51%), от които нова сърдечна криза (18% срещу 13%), съгласно цифрите, цитирани от няколко американски ежедневника.

Авторите са обяснили резултата със стреса, преживян от пациентите, научавайки, че са „толкова болни, щом се е стигнало дотам, че да се молят за тях”, според същите източници.

Изследването, струвало 2,4 милиона долара, е било основно финансирано от религиозната фондация „Джон Темпълтън”, както пише „Ню Йорк таймс”. То не разглежда значението на личната молитва или на тази на близките и не е предназначено „да определи дали Бог съществува и дали удовлетворява молитвите”, добавя American Heart Journal. (АФП)

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...