Втора консултация на европейските богословски факултети се проведе в АвстрияНа провелата се в началото на този месец (6 – 9 юли) втора консултация на европейските богословски факултети в Грац, Австрия, от страна на Православния богословски институт „Свети Сергий” в Париж са присъствали деканът архимандрит Йов Геча и преподавателят по канонично право архимандрит Григорий Папатомас.

Сред целите на тази втора консултация са били дискутирането на проблемите, с които се сблъскват факултетите при реформирането на европейските университети, започнало след Болонското споразумение, обсъждането на едно по-тясно сътрудничество между факултетите и създаването на постоянен орган, Конференцията на богословските факултети в Европа, със седалище в Грац.

Участниците в консултацията са отбелязали, че от четири години насам е постигнат значителен напредък във връзка с приетите нови европейски университетски стандарти в богословските факултети, и че европейската университетска реформа благоприятства международното и икуменическо сътрудничество между тях. Те са приветствали също създаването на постоянен орган, който да позволи за в бъдеще едно по-добро сътрудничество и да улесни диалога.

Във връзка с развитието на европейското университетско образование според формулировката на Болонската декларация, Институтът „Свети Сергий” е реформирал образователната си програма. Занапред бакалавърската степен ще се получава след тригодишно обучение, магистърската програма ще трае две години, а докторантурата – 3 години. Обучението ще бъде семестриално. Възможно е и получаването на богословско-пастирска подготовка, удостоверена със сертификат. Тя ще започва през октомври, с вечерни лекции и съботно-неделни сесии.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...