Всеправославният събор ще се проведе в Крит, а не в Истанбул


Pravoslavie

Днес бе отслужена съборна св. Литургия на предстоятелите на поместните православни църкви в храма „Св. ап. Павел“ в Шамбези.

На срещата в Шамбези предстоятелите на поместните православни църкви са взели решение Всеправославният събор, който се планира за юни тази година, да се проведе в Крит, а не в Истанбул, както бе първоначалният план. Предполагаемата основна причина за решението е кризата в руско-турските отношения.

Все още решението не е потвърдено официално, но според Basilica.ro един от предстоятелите, участващи в срещата – румънският патриарх Даниел, го е обявил днес в храма на румънската общност в Женева. „Радостни сме и се надяваме Всеправославният събор да се проведе около Петдесетница. Към настоящия момент можем да кажем, че той няма да се проведе в Константинопол, а в Крит, предпочитанието е той да се проведе в православна страна, а днешна Турция е мюсюлманска държава…“, казва румънският патриарх Даниел в краткото си изявление.

Patriarh VartolomeiВ своето встъпително слово на първия ден от срещата, Вселенският патриарх Вартоломей очерта основните насоки за дискусия. Той спомена десетте теми на събора, които са определени чрез всеправославно решение на първото предсъборно съвещание през 1976 г. Това са:
1. Православната диаспора.
2. Автокефалията и начинът на провъзгласяването й.
1. Автономията и начинът на провъзгласяването й.
2. Диптихите
3. Общ календар.
4. Препятствията за брак.
5. Църковните разпоредби за поста.
6. Отношенията на Православната църква с останалия християнски свят.
7. Православието и икуменическото движение.
8. Приносът на поместните православни църкви за защита на християнските идеи за мира, свободата, братството и любовта между народите.

Вселенският патриарх посочи, че по някои теми от предвидените десет не е било постигнато единодушно съгласие на подготвителните съвещания, което повдига въпроса дали по време на Всеправославния събор ще бъдат разглеждани само осемте теми, които са били одобрени на всеобщо православно ниво, или ще се наложи да се отложи свикването на събора до момента на постигането на всеобщо съгласие и за останалите теми (за автокефалията и диптихите, както и за брака и общия календар).

Според патриарх Вартоломей на Всеправославния събор е редно да присъстват наблюдатели (клирици и миряни) и от други християнски деноминации, които са в диалог с Православната църква. Той даде за пример провеждането на Втория ватикански събор, на който е имало православна делегация в качеството на наблюдатели.

В словото на патриарха бе засегната и темата за значението на понятията „единодушие“ и „консенсус“. „Нашата Света Църква и ние лично не може да приемем провеждането на един Събор, който ще работи под опасността една или повече Църкви да решат да го напуснат… Събор, който се свиква под заплахата да се разпадне, е по-добре да не се състои”.

Според предложението на патриарх Вартоломей  редно е продължителността на Всеправославния събор да бъде най-малко две седмици.

Негово Светейшество завърши словото си с думите на св. ап. Павел: „И тъй, братя, радвайте се, съвършенствувайте се, утешавайте се, бъдете единомислени, живейте в мир, – и Бог на любовта и на мира ще бъде с вас. (2 Кор. 13:11)

 

Снимки: Basilica.ro

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...