Втора международна конференция по православна църковна музика


Източник: ISOCM

Университетът Йоенсу, Финландия, и Международното дружество за православна църковна музика (ISOCM) организират Втора международна конференция по православна църковна музика “Композиране и песнопение в Православната църква”, която ще се проведе от 4 до 10 юни 2007 г. в Университета Йоенсу.

В официалното откриване на конференцията ще вземе участие и Негово Високопреосвещенство архиепископ Лъв (Лео), предстоятелят на Финландската православна църква.

Ще бъде представен сборника “Традициите на православната музика”, материали от Първата международна конференция по православна църковна музика (Йоенсу, Финландия, 13-19 юни 2005 г.).

Отделни заседания ще бъдат посветени на византийското и руското песнопение, на песнопението и композирането във Финландия, на Балканите и в Грузия, на композирането и адаптацията на църковното пение в отделните православни традиции.

Ще се проведе общо събрание на Международното дружество за православна църковна музика.

Програмата включва също концерт за православна църковна музика от съвременни композитори и пътуване до манастирите Нови Валаам и Линтула.

Конференцията ще завърши на 10 юни, неделя, с Божествена литургия в църквата “Св. Николай” в Йоенсу.

Международното дружество за православна църковна музика е основано от международна група от музиканти и учени на 18 юни 2005 г. след Първата международна конференция по православна църковна музика “Традициите на православната музика”, проведена в Университета Йоенсу от 13 до 19 юни 2005 г. с благословението на Негово Високопреосвещенство Лъв (Лео), Архиепископ на Карелия и цяла Финландия.

Целите, които си поставя дружеството, са следните:
– да насърчава контактите и обмена на информация между православните църковни музиканти и институции с подобна насоченост по света;
– периодично да организира международни конференции и да публикува материалите от тях;
– да публикува други ресурси за православната църковна музика, включително литература, издаване на музика и репродукции.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Дон Кихот каза:

    Лео (повторено двукратно) се превежда с Лъв.