Възстановява се най-северният православен манастир в света


Източник: BarentsObserver

Мурманска и Мончегорска епархия на Руската православна църква продължава възстановяването на Трифоно-Печенгския мъжки манастир, най-северната православна обител в света и единствената на Колския полуостров. През 2008 г. ще започне реконструкцията на храмовете и стопанските постройки, които ще получат вида, който са имали преди 100 години.

Основните сгради на манастира, разположен в град Печенга, само на няколко километра от границата с Норвегия, вече са с обновени фасади, а църквата и стопанските постройки на манастира, които се намират близо до военните гарнизони Луастари и Корзуново, ще бъдат възстановени през 2008 г.

Трифоно-Печенгският манастир е основан през 1533 г. от преп. Трифон Печенгски (1495-1583), просветителя на лопарите (лапландците).

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Дон Кихот каза:

    Финландски войници (лутерани) разрушават този манастир и избиват монасите (православни) през 1590 г. Икуменизъм ли?
    .
    Аз съм голям любител на Скандинавия и съм написал история на Финландия и Православната църква там, която не е още публикувана. Неотдавна излезе една хубава книга от Ингрид Бон, Финландия. От наченките до наши дни. С., Рива, 2007, 384 с.