Вълнения в Черна гора заради антицърковен закон, владика и вярващи подложени на побойВече трети ден в Черна гора протичат масови протести и вълнения срещу закон, приет от черногорската скупщина (парламента)на 27 декември т.г. Този законодателен акт на управляващата коалиция, наречен “Закон за свободата на вероизповеданията” води по мнение на мнозина наблюдатели до сериозно нарушаване на правата на Православната църква в Черна гора.

Законът предвижда принудителна национализация на значителна част от имотите на Черногорско-приморската митрополия на СПЦ, към която принадлежи абсолютното мнозинство от православните вярващи в тази страна. На принудително одържавяване подлежат църковните имоти, съществували към 1 декември 1918 г. – храмове и манастири, някои от които са отколешни национални и религиозни светини на черногорския народ като Цетинския манастир, в който са резидирали от векове черногорските владетели и митрополити, и манастира Острог, в който се пазят мощите на всенародно почитания св. Василий Острожки. Предполага се, че управляващите ще предадат контрола над тези светини на създадената от тях разколническа структура – т. нар. Черногорска православна църква начело с “митрополита” Мираш Дедеич.

Наблюдателите отбелязват, че властите в тази малка балканска страна следват активно примера на Украйна, опитвайки се да натрапят на обществото и вярващия народ една разколническа, но послушна на тях йерархия и да създадат изкуствено нова автокефална църква според несъществуващия в каноничното право принцип “независима държава = автокефалия”.

Епископ Методий Диоклийски

Вълненията и безредиците, които започнаха в столицата Подгорица, обхванаха цялата страна. На много места в страната народът се събира на спонтанни митинги и протестни шествия, вярващите блокират в знак на протест пътища, мостове и магистрали. В опита си да потуши народното недоволство полицията вече прибягна до насилие, в това число и над духовни лица. Медиите съобщават за побой над владика – Диоклийският епископ Методий, викарий на Черногорската митрополия, е бил бит и ритан от полицаите заедно с други вярващи на моста на р. Тара в Подгорица. В момента Негово преосвещенство е хоспитализиран във Военно-медицинската академия в Белград.

Черногорско-приморският митрополит Амфилохий осъди действията на управляващите като антицърковни и антиконституционни. Той обаче призова за строго мирни протести в рамките на закона и подчерта, че “Църквата благославя само духовна и морална борба”: важно уточнение за един народ с вековни традиции във въстанията и въоръжената съпротива.

В събота президентът на Черна гора Мило Джуканович подписа спорния закон. От своя страна Епископският съвет на Черногорско-приморската митрополия заяви, че отлъчва от Църквата народните представители, които са гласували за него. Напрежението в тази балканска държава нараства. Православие.БГ ще продължава да информира читателите си за развоя на събитията там.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...