В Аман се състоя среща на предстоятелите на шест поместни православни църкви



На 26 февруари 2020 г. в столицата на Йордания Аман се състоя братска среща на предстоятелите на поместни православни църкви, на която бе обсъдена кризата в световното Православие и пътищата за излизане от нея. Срещата бе свикана по инициатива на Йерусалимския патриарх Теофил III.

В срещата участваха патриарсите на шест от четиринайсетте православни църкви – Йерусалимската, Руската, Сръбската, Полската, Румънската и Чехословашката, а също и предстоятелят на каноничната Украинска православна църква – Киевският митрополит Онуфрий.

Вселенският патриарх Вартоломей отказа да участва в срещата, на която трябваше да бъдат обсъдени неговите решения и действия; вследствие на това и други поместни Православни църкви, сред които и БПЦ, отказаха да изпратят свои представители в Аман.

Патриарсите, които пристигнаха в йорданската столица, се срещнаха с йорданския крал Абдулах II. За прессекретар на срещата бе определен британският журналист Питър Уелби.

По информация на украинския Съюз на православните журналисти, на срещата, която се проведе при закрити врати в аманския хотел “Fairmont”, доклади са направили Киевскит митрополит Онуфрий, Московският патриарх Кирил, Сръбският патриарх Ириней, Търговищкият митрополит Нифонт от Румънската православна църква и други.

Предстоятелят на Православната църква на Чешките земи и Словакия митрополит Ростислав заяви, че срещите, подобни на тази в Аман, ще продължават и занапред.

Волоколамският митрополит Иларион (Алфеев) от Руската православна църква също потвърди, че тази среща е само началото.

Публикуваме снимки от срещата на предстоятелите в Аман.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...