Вселенският патриарх Вартоломей и митрополит Кирил Смоленски на асамблеята в Сибиу


Източник: LifeSiteNews, The Christian Post

Вселенският патриарх Вартоломей І взе участие в Третата Европейска икуменическа асамблея в Сибиу преди да отпътува за екологичен симпозиум в Гренландия. Като дългогодишен природозащитник, той предупреди присъстващите повече от 2500 европейски християнски водачи за заплахата, която промяната на климата представлява за оцеляването на човечеството и нуждата да се реагира незабавно.

“Няма време за изчакване или отлагане. В противен случай се оказва, че ние доброволно и безотговорно, дори опасно, си затваряме очите”, каза той в сряда, цитиран от Ecumenical News International.

“Това, което незабавно трябва да се случи, е покаяние, както и промяната на живота, която придружава покаянието.”

“Ние сме загрижени за Божието творение, с което постоянно и безсрамно се злоупотребява”, каза Вселенският патриарх. “Ние сме загрижени за елементарните климатични и други условия – съвсем буквално, за въздуха и кислорода, дишан от съвременния човек и който бъдещото поколение, както се опасяваме, ще търси напразно.

“Накрая ние сме загрижени за самото оцеляване на човечеството на този континент и нашата планета”, каза той.

След Сибиу програмата на Вселенския патриарх включва отпътуване за междурелигиозен симпозиум в Арктическия кръг, който има за цел да обърне внимание върху екологичните поражения, които претърпява екосистемата на региона.

В своето обръщение пред асамблеята в Сибиу тази седмица Смоленският и Калининградски митрополит Кирил, председател на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия, каза, че за да може Европа да преодолее изпитанията, сполетели предходните цивилизации, тя трябва да запази своята християнска идентичност.

Според съобщение на interfax.com митрополит Кирил е обяснил, че все по-голям брой европейци, както християни, така и нехристияни, признават “християнството [като] мощен източник на подкрепа за европейската цивилизация”.

Той специално е пояснил, че това не означава, че “няма място” в Европа “за хора от други религии и с друг светоглед”. Това по-скоро насочва вниманието към “признанието на голямата роля на християнската вяра в миналото, настоящето и бъдещето на нашия континент”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...