В Баня Лука се проведе ХІV Международна конференция на Фонда за единство на православните народи


СПЦ, ФЕПН

Тридневна конференция на Фонда за единство на православните народи (ФЕПН) на тема: „Религиозните традиции като важен фактор за опазване на мира в съвременния свят” приключи днес в Баня Лука, Република Сръбска.

На конференцията, чийто покровител беше правителството на Република Сръбска, взеха участие 68 представители от 27 страни, сред които Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Русия, България, Македония, Румъния, Украйна, САЩ и др.

От името на Сръбската православна църква и Негово светейшество сръбския патриарх Павле участниците във форума бяха приветствани от дабробосненския митрополит Николай. Доклади по темата на конференцията бяха представени от епископ Григорий Задхълмско-Херцеговински и Приморски, депутати от руската Дума и парламентите на Румъния, Йордания, Беларус, Полша, Казахстан, България (Кръстанка Шаклиян), и др. Думата взеха и представители на православната общественост, обществени и религиозни дейци, учени от Палестина, Естония, Албания, Антиохия, Чехия, и др.

Участниците в ХІV издание на Международната конференция на ФЕПН обсъдиха актуалните проблеми на мястото и ролята на традиционните религиозни ценности в съвременното общество, състоянието и перспективите за развитие на междурелигиозния диалог в рамките на съвременната глобализация. Особено място бе отделено на косовския проблем. Участниците подкрепиха позицията на Сърбия за незаконността на обявената независимост и осъдиха нарушаването на международното право от страна на западните страни, признали в нарушение на Устава на ООН отделянето на Косово.

В края на конференцията бе прието комюнике (текстът му на руски / на английски). За гостите и участниците бе даден прием от името на правителството и скупщината на Република Сръбска, на който лично присъстваха президентът Райко Кузманович, премиерът Милорад Додик, председателят на скупщината Игор Радойчич и посланикът на Руската федерация в Босна и Херцеговина К. Шувалов.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...