В Гърция зачестяват исканията за разделение на Църква и ДържаваИзточник: rnn.gr

“Ясни роли” е мотото на кампанията на гръцкия Съюз за правата на човека. За “чисти взаимоотношения” между Църква и държава говори и Г. Папандреу, отговаряйки на нападките на митрополит Амвросий срещу бившия министър председател К. Симитис. С това той ясно показа, че застава зад възгледите на Съюза за правата на човека за разделянето на Църква и Държава.

Водачът на опозицията заяви, че връзките държава – Църква могат да се определят без да се чака преразглеждането на Конституцията. По-твърда позиция заема евродепутатът на ПАСОК Н. Сифунакис, който относно разделянето на Църквата и държавата заяви, че когато ПАСОК отново дойде на власт в никакъв случай няма “да допусне грешката, която направи”.

От друга страна според правителствени източници, министър-председателят К. Караманлис не възнамерява да поставя този въпрос за разглеждане, освен след известен период от време и то доколкото го налагат обстоятелствата. По този начин правителството заема една по-неутрална позиция, поддържайки мнението, че никой не може да лиши някого от правото му да изрази публично своята позиция. Освен това, представителят на правителството заяви, че не знае нещо, което да подкрепя оспорването на политическите изявления от страна на Църквата и каза: “думите на всеки гражданин, от древни времена, са думи политически, независимо от това, къде се произнасят”.

Превод (с незначителни съкращения): Тодор Енчев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...