В неделя във „Вяра и общество“ – за рицарите от СилистраМоже да харесате още...

8 Отговори

 1. purlikov каза:

  Аз не искам толкова да коментирам, а да запитам дали Гложенския манастир не беше предоставян за подобни ръкоположения от бившия вече игумен Панкратий?

 2. Дон Кихот каза:

  Чак дотам не е падал бившият игумен на Гложенския манастир. Що се отнася до Силистренския владика, има една антична поговорка, че когато боговете искат да приберат някого, първо му вземат акъла.

 3. purlikov каза:

  Все ми се струва, че има едни снимки с такива рицари кръсто-плащоносци?!

 4. refab каза:

  която (възможност, по-малко култура) съм имал аз, а именно-да видя филма на Федерико Фелини „Рим“, където има един дълъг епизод на ЗЛОКОБНО-ШУТОВСКО-ПАРОДИЙНО МОДНО ШОУ-ПАРАД на всякакъв вид църковни одежди-монашески , епископски и какви ли не още, както и на самите свещеници, монахини и всякакви други-забележителна гледка! Та тази палячовска, предполагам, история в силистренско, ми напомни гореописаните сцени. Тук, обаче, се добавя и въпросът за особеното, вероятно пак пародийно и палячовско!? (ПСЕВДО) религиозно интерконфесионално общуване !?? Все пак, интересно в какъв дух е протекло това „ръкополагане“? Дали новоизлюпващите се рицари-богати? парвенюта-сноби? са имали трогателно-драматично-сакраментално преживяване и изглед!??…Дали пък не са усетили и мистични (болни или здрави?) душевни трепети?…И с какъв дух са вече сега тези хора…, т.е. вече не само (обикновени) хора, а и ръкоположени рицари!??…Ех, ако навремето Фелини беше вмъкнал в модния сакраментален парад и ръкоположени рицари, щях да имам повече представа за тях…, по-малко щях да се чудя как изглеждат!…

 5. stoian каза:

  Гледах материала на запис снощи привечер.

  Предовлно съм смутен от видяното.
  Ще чакам да ми мине този смут, щото имам чувство, че ако се впусна да изразя обзелото ме, бих изтървал неособено удачни изрази като за този благочестив сайт.

 6. Виталий Стоянов каза:

  Те такива „ареопагитки“ са бодрата смяна на висшия клир и с това са свързани най-големите ми страхове.
  Господи, помилуй!

 7. Драган Владимиров Бачев каза:

  Чувал съм, че офикията „архимандрит“ се дава от митрополит или епископ на иеромонах, като разрешението за това е на Св. Синод, който получава писмено предложение преди това за отличието, от митрополита или епископа, след което изслушва аргументите на вносителя и обикновено винаги взима положително решение.

  Два пъти гледах на запис интервюто с проф. Желев. Той каза, че вероятно същият архимандрит е бил възведен в това звание, поради заслуги.

  Извинявам се много, но като слушах архимандрита какви обяснения дава на г-н Благоев по телефона, с това почти детско гласче, та се чудя, трябва ли да бъде низвергнат, или след време ще го видим да пасе цяла стадо. Още се чудя, може ли един ръководител на една епархия, на 96 години и половина, да има добри ръководни и управленски качества. Изобщо, имал ли ги е някога? Това архимандритче още бели ще прави.

 8. Georgi Stanchev Purlikov каза:

  „Реставрация на църкви и манастири е друга насока в дейността на българските тамплиери. Най-голямата реставрация извършихме в Гложенския манастир – възстановихме стенописите в цялата църква в манастира, каза Румен Ралчев.“

  http://www.monitor.bg/article?id=196485