В Русия протестират срещу реклами на Кока-Кола



 

en.rian.ru

Нижни Новгород, 17 Януари – Руски православни християни проведоха шествия пред антимонополистките власти в разположения на река Волга град Нижни Новгород, протестирайки срещу реклами на Кока-Кола, за които заявяват, че са богохулни. Регионалният департамент на Федералната Антимонополистка Служба стана домакин на заседание, в което се обсъди оплакването от група граждани от Нижни Новгород.

 

 

В средата на декември няколко религиозни граждани изпращат писмо до градските прокурори, кмета и местния епископ относно „богохулните реклами” на световноизвестната напитка. Вярващите твърдят, че в рекламните плакати по хладилници в Нижни Новгород, се показват изкривени образи на някои добре познати църкви в града, а също така и на Кремъл.

Активистите поискаха плакатите да бъдат премахнати, а Кока- Кола – изправена пред съда за „подбуждане към религиозна омраза и подкопаване на националното достойнство.” „Кока-Кола използва всички тези православни символи по богохулен начин като поставя образи на бутилки от Кока-Кола в картините”- се казва в писмото. „Някои образи (на църкви) са нарочно обърнати наобратно, включително и кръстовете.”

Прокурорите са започнали разследване по жалбата, като крайните резултати ще бъдат обявени вкрая на януари.

Кока-Кола излезе със становище в понеделник (14.01.2008), в което се казва: „…ръководени от принципите на отговорен маркетинг, ние решихме да премахнем хладилниците, на които са изобразени православни църкви в Нижни Новгород, а всички подобни картини ще бъдат премахнати и от другите хладилници в кратки срокове.”

превод: Никола Христов

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...