В „Свети Сава” ще отслужат молебен за спасението на сръбския народ в Косово и Метохия


СПЦ

В понеделник, 18 февруари, от 17 часа, в храм-паметника „Свети Сава” в Белград ще бъде отслужен молебен за спасението на сръбския народ в Косово и Метохия по повод „актуалната ситуация в южната област и опита да се легализира геноцида над сръбското население”, както се съобщава в комюникето на настоятелството на храма.

Молебенът ще бъда отслужен от митрополит Амфилохий Черногорско-Приморски (Радович) и епископ Атанасий Хвостенски (Ракита), с благословението на сръбския патриарх Павле и с участието на свещеници и дякони от други белградски храмове.

Очаква се присъствието на престолонаследника Александър и принцеса Катерина Караджорджевич, президента Борис Тадич, премиера Воислав Кощуница, министъра на вероизповеданията Радомир Наумов, министъра за Косово и Метохия Слободан Самарджич, министъра на културата Воислав Брайович, папския нунций Еудженио Збабаро и други личности от обществено-политическия живот на страната.

Молебенът, според организаторите, е „духовен отговор на сръбския народ и Църквата му на всеки политически натиск и опит за обявяване на независимост на Косово”. Ще бъдат отправени молитви за „вразумяване на сръбските народни първенци и ръководители”. Желаещите да участват в молебена ще се помолят за спасението и оцеляването на онези, които са намерили сили да останат по домовете си, въпреки терора, на който са подложени.

По време на молебена на СПЦ ще бъде предадена иконата „Небесна царица – Благодарни Небеса”, изработена от петербургски иконописци и подарена от Руската православна църква като духовна подкрепа за страдалния сръбски народ в Косово и Метохия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...