Епископ Артемий: Не очакваме светините ни да бъдат възстановени


Бета

Рашко-призренският владика Артемий заяви в петък, че не очаква разрушените православни светини, които се възстановяват под ръководството на албанците и Съвета на Европа, да бъдат реконструирани и да възстановят дейността си след като Косово провъзгласи независимост.

„Ясна е тенденцията да се промени духовната идентичност на Косово и Метохия и да се унищожат всички следи от сръбското присъствие”, заяви владиката пред агенция Бета.

Нито една светиня, която въз основа на Меморандума и с помощта на Съвета на Европа възстановяват тези, които ги рушаха, досега не е цялостно реконструирана или довършена, нито пък функционира, така че нищо повече не може да се очаква, ако утре бъде обявена независимост, добави епископ Артемий.

„Не очакваме някога да се възстанови дейността им, защото албанците използват възстановяването с цел да предизвикат симпатия в света и да постигнат независимостта на Косово и Метохия”, каза владиката.

По думите му, стремежите на косовските временни институции се доказват от факта, че албанците присвояват сръбските паметници, църкви и манастири и ги наричат с всякакви други имена, само не и сръбски.

„Наричат ги с всякакви имена – византийски, косовски, илирски, че и православни, само дето никъде няма епитет сръбски и не се споменава, че са ги строили сръбският народ и сръбските владетели”, допълни негово преосвещенство.

Владиката изтъкна, че единственият успешен цялостен ремонт и възстановяване е направен от Рашко-призренската епархия в сътрудничество с министерствата на вероизповеданията, на културата и за Косово и Метохия. По неговите думи, благодарение на тази реконструкция се е върнал животът в манастирите „Свети Архангели”, Зочище, Банска и Девич.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...