В Украйна не желаят посещение на папатаИзточник: Интерфакс

Киев. Митрофан, архиепископ Переяслав-Хмелницки и секретар на Украинската православна църква, се изказа против евентуално посещение на папа Бенедикт XVI в Украйна. "Смятаме, че една визита на папата в Украйна би била ненавременна, както ненавременна беше и визитата на неговия предшественик Йоан Павел II. Има твърде много нерешени проблеми във взаимоотношенията между Украинската православна и Римокатолическата църкви", каза архиепископът в петък на интернет-конференция в Киев.

Той уточни, че става дума за проблемите, свързани с прозелитизма, нерешените имуществени въпроси, разпространяването на униатството и други.

Според него "визитата на папата (Йоан Павел ІІ) се беше състояла въпреки многобройните протести на православните вярващи и затова срещата между него и предстоятеля на Украинската православна църква се оказа невъзможна".

Папа Бенедикт XVI беше поканен да посети Украйна от президента Виктор Юшченко.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...