Годишнина от смъртта на Клайв Стейпълз Луис



"Неспокойно е сърцето ни, докато не се успокои в Теб…"

Клайв Стейпълз Луис е роден на 29 ноември 1898 г. в Ирландия. Още от детските си години показва голяма привързаност към учението и любов към литературата. През 1917 г. е изпратен на фронта на Първата световна война, раняват го сериозно. През 1919 г. излиза първата му книга.

До трийсетгодишната си възраст Луис е атеист. Историята на неговото обръщане към Бога е описана в книгата "Настигнат от радост". Думата "радост" е една от любимите в речника на К. С. Луис, въпреки че животът му не е бил безоблачен. След повярването си започва да действа като мисионер на християнството в английската литература. Много негови творби съдържат елементи на приказност и притча въпреки крайно сериозните теми, на които са посветени.

Луис и Толкин са приятели, заедно създават литературния кръжок "Inklings". Но не романтиката на езическия старогермански епос го вълнува, както приятеля му, а топлата атмосфера на християнството. Най-известните му книги – "Писмата на Душевадеца", "Обиколният път", "Хрониките на Нарния", "Докле лице не сме добили" – внушават християнските истини ненатрапчиво, понякога с мек хумор и тъга.

Любимите думи на писателя, които той често повтаря, принадлежат на блажени Августин: "Неспокойно е сърцето ни, докато не се успокои в Теб". Това е и мотото на неговия живот.

Луис умира на 22 ноември 1963 г. Погребан е в двора на англиканската църква "Св. Троица" в Хедингтън Куери, Оксфорд.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...