Дванадесети православен конгрес в Западна Европа


От 29 до 31 октомври в гр. Бланкенберге, Белгия, се състоя Дванадесетият православен конгрес в Западна Европа. Гостите и участниците в него надхвърлиха над 600 души. В откриването на конгреса взеха участие митрополити на диоцезите на поместните православни църкви. След тържествената част, благоположеланията и поздравленията пред конгреса бяха изнесени три доклада.

Първият бе на преподавателя по философия в института “Св. Сергий” в Париж, доц. Бертранд Вергели; вторият бе на оттеглилия се в пенсия дългогодишен преподавател в Оксфорд, епископ Калистос Уеър, а последният – на преподавателя по догматика от института “Св. Сергий”, Мишел Ставру.

Проведоха се дълги разисквания по поставените многобройни въпроси. Особено интересни бяха дискусиите на трите кръгли маси. Една от тях третираше проблематиката на семейството, сексуалните отношения в него и православните виждания; бях повдигнати и въпроси свързани с биоетиката. Водещи разискванията в тази кръгла маса бяха: о. Проф. Джон Брек – дългогодишен преподавател в семинарията “Св. Владимир”, Ню Йорк, в православния институт в Кембридж и института “Св. Сергий”; д-р Клауд Хифлер и Софи Ставру-Клеман.

На божествената св. литургия, въпреки напрежението между някои от представителите на висшата духовна власт (поради разногласията между Руската и Константинополската патриаршии), участниците изпитаха истинска духовна радост на единството на Православието, изразявано най-вече чрез самите тях.

След завършването на конгреса ясно изпъкна мнението, че Православието на Запад става все по-силно и в бъдеще то ще укрепва своите позиции в постхристиянска Европа. То може за в бъдеще да бъде основна движеща сила във възстановяването и преобразяването на духовното пространство в Западна Европа.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...