Готови са плановете за бъдещия Ермитаж на старците Клеопа (Илие) и Паисий (Олару)



Ново видео, представено от Архиепископията на Сучава и Ръдъуц показва впечатляващите планове за бъдещия Ермитаж на старците Клеопа (Илие) и Паисий (Олару).

И двамата велики подвижници на XX век са сред отците, които ще бъдат канонизирани от Светия Синод на Румънската православна църква през 2025 г., по случай 140-годишнината от получаването на автокефалия и 100-годишнината от провъзгласяването ѝ за патриаршия.

Ермитажът се изгражда в планината Станишоара, на мястото, където старецът Клеопа се е подвизавал почти десетилетие през 50-те години на миналия век, криейки се от комунистическия режим.

През декември 2021 г. неговото планинско убежище, възстановено през 2015 г., беше тържествено осветено по повод годишнината от неговата кончина.

Проектът за строеж на Ермитажа бе обявен на Епархийския съвет от 18 февруари, на който архимандрит Штефан Гуша беше избран за игумен на бъдещия манастир.

Манастирът ще бъде издигнат „с желание да отбележим тези паметни за духовността на румънския народ дни, но преди всичко, за да подготвим подобаващо дългоочаквания момент на канонизацията на нашите достопочтени старци“, заявиха представители на Сучавската архиепископия.

В края на февруари старците Клеопа (Илие) и Паисий (Олару) бяха официално обявени за патрони на нова жилищна сграда в манастира Кошула в Западна Молдова.

 

Източник: Orthodox Christianity

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...