Киевският съд призна за законно прекратяването на договора за наем на Киево-Печорската лавра



Киевският стопански съд призна за законно прекратяването на договора за безвъзмездно ползване на „религиозна държавна собственост“, сключен между Киево-Печорската лавра и едноименния Национален резерват, съобщават от пресслужбата на Министерството на културата и информационната политика на Украйна.

Решението е взето на съдебно заседание от 9 август 2023 г. и, както се уточнява, се отнася за помещенията на Долната лавра. По този начин съдиите отказват на манастира на Украинската православна църква да удовлетвори исковете им за анулиране на едностранния отказ на една от страните по договора, който беше прекратен от Министерството на културата на 29 март тази година.

„Тази религиозна организация продължи да иска да използва религиозни сгради и друго имущество, което е държавна собственост“, подчертават от Министерството на културата. Те припомнят, че по време на проверката ведомството е разкрило редица нарушения на сключеното споразумение между УПЦ и Националния резерват, което стана основание за неговото прекратяване.

„Би било наивно да се очаква да бъде взето друго решение в случая, когато целият административен апарат е бил ангажиран, за да се лиши манастирът от правото да извършва религиозна дейност“, коментира резултатите от делото протойерей Никита Чекман, адвокат на Лаврата.

Според него съдът не е предоставил преки доказателства, че манастирът „не е поддържал имота в добро състояние“, което означава, че е „нарушил условията на договора“. За да се опровергаят тези твърдения и да се разсеят съмненията, адвокатът предложи да се сравни „разрушеният вид, в който са били предоставени сградите на манастира през 1988 г.“ със състоянието, в което е възстановена православна светиня, благодарение на усърдния труд на монасите от Лаврата.

Въпреки неблагоприятния изход на делото на този етап, протоиерей Никита обеща „на всички енориаши на Украинската православна църква“, че църковните юристи вече подготвят обжалване и за да защитят Киево-Печорската лавра, „ще използват всички национални и международни методи за защита”.

 

Източник: delo.ua; pravlife.org

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...