Официално съобщение на СПЦ по повод Закона за радиоразпространение в Сърбия



Източник: Инфослужба на СПЦ

На едно от последните си заседания Светият Архиерейски синод на Сръбската православна църква, под председателството на Негово Светейшество сръбския патриарх Павле, е разгледал, сред останалите теми за мисията на Църквата, и положението и дейността на електронните медии на Сръбската православна църква.

Светият Архиерейски синод е констатирал за пореден път, че чрез решенията, съдържащи се в настоящия Закон за радиоразпространение, Сръбската православна църква, подобно на другите традиционни църкви и верски общности в Сърбия, на практика е възпрепятствана да извършва своята мисия чрез собствените си електронни медии и е сведена до едно незначително сдружение на граждани.

С цел да се поправи тази несправедливост, Светият Архиерейски синод е приел предложение за изменение на Закона за радиоразпространение в частта, отнасяща се до църковните медии, и е решил това предложение, съобразено във всяко отношение със законодателните решения и практиката на демократичните държави в съвременна Европа, да бъде предадено на председателя на правителството, председателя на Скупщината, Министерството на културата и информациите и Министерството за верските общности на Република Сърбия.

Светият Архиерейски Синод е благодарил на обществеността и медиите, които през изминалите месеци са подкрепяли работата на църковните електронни медии, и е подчертал, че само чрез добросъвестно зачитане на закона, на институциите, които отговарят за радиоразпространението и чрез демократични процедури, Сръбската православна църква и нейните вярващи, а също и вярващите от другите християнски църкви и верски общности, могат да осъществят правата си за безпрепятствено извършване на този вид мисия.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...