Отец Борис Дрангов: България трябва да помни своите воини



Източник:  Агенция "Фокус"

Идеята за откриване на паметник на полк. Борис Дрангов в Пловдив е хубава и ме радва, че тя ще се осъществи. Това заяви пред Агенция “Фокус” отец Борис Дрангов, свещеник в православния българо-македонски храм “Свети Георги” в Торонто. Отецът е внук на полковник Борис Дрангов-първия български военен педагог и психолог, началник на Скопската школа за запасни офицери, командир на 5-ти македонски полк, командир на 9-ти Пловдивски пехотен полк.

Отец Дрангов поясни, че идеята за създаване на паметник на полк. Дрангов не е нова. “Многократно е мислено върху това да се открие такъв паметник. Още през 30-те години от неговите школници е бил създаден фонд за набиране на средства. След това обаче парите са били национализирани и идеята пропада. По-късно е имало и други идеи за създаване на паметник на полк. Дрангов”, посочи отец Борис Дрангов. Той допълни, че доколкото има информация в село Дрангово, Петричко има паметник – бюст на полк. Дрангов, направен от военните.
“Идеята за откриване на паметник в Пловдив е чудесна. Благодарен съм на Инициативния комитет за всеотдайната му работа по осъществяването на идеята за откриването на паметника”, посочи отец Борис Дрангов и допълни, че се надява с откриването на паметник на неговия дядо хората да си спомнят и за всички други, посветили живота си на родината.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...