Грузинският патриарх е назначил свой местоблюстител

Митрополитът на Сенаки и Чхороцку Шио (Муджири) от днес, 23 ноември, е определен за временно изпълняващ задълженията (местоблюстител) на Грузинския патриарх.
Решението бе оповестено лично от патриарх Илия II след светата Литургия на празника на свети Георги, който се чества от Грузинската църква на 23 ноември. (Православните в Грузия честват два пъти в годината паметта на свети Георги – като според преданието днешният празник в почит на мъченическото дело на светеца е установен от самата света Нина, просветителката на Грузия). Грузинският патриарх е съобщил новината в храма „Кашвети“, посветен на свети Георги, в Тбилиси, определяйки деня за празник, който ще остане в историята: „…свети Георги пожела да имаме нов местоблюстител и това е митрополит Шио“.

Според устава на Грузинската църква, приет през 1995 г., местоблюстител се назначава в случай на кончината на патриарха и при някои други обстотятелства, които възпрепятствят първойерарха да изпълнява задълженията си. Едно от задълженията на местоблюстителя е да организира провеждането на избора на нов патриарх.

Митрополит Шио е роден през 1969 г. в Тбилиси. През 1988 г. записва специалността виолончело в Консерваторията в Тбилиси, но междувременно решава да се посвети на Църквата и през 1993 г. е постриган за монах, а през 1995 г. приема йеромонашеско ръкоположение. През 1998 г. завършва Московската духовна академия. През 2003 г. е хиротонисан за епископ на Сенаки и Чхороцку, а през 2010 г. е избран за митрополит и става член на Комисията по канонизация на Грузинската църква. | Basilica.ro


Снимка: Romfea.gr

Коментари

коментара

Близки теми: