Грузинският Патриарх оскърбен на Коледа?


В Грузия се разгоря скандал, свързан с извършения по време на Рождество Христово (ст. ст.) акт на неуважение към Патриарха и висшия клир на Грузинската православна църква, съобщава Патриархия.Ру. Според опозиционните политици и журналисти преди началото на тържественото рождественско богослужение Негово светейшество Патриарх Илия и членовете на Синода на Грузинската църква са били обискирани от бодигардовете на президента Саакашвили на входа на катедралния храм "Св. Троица".

Обнародването на този факт предизвика бурно възмущение сред грузинската общественост. "На нито един нормален човек не би му хрумнало да подозира в тероризъм представителите на Свещеноначалието. Ако нашият президент е толкова загрижен за своята безопасност, нека тогава да не си показва носа извън своя кабинет", заяви на пресконференция лидерът на Лейбъристката партия Шалва Нателашвили.

Според него "обискирането на членовете на Синода е продължение на правителствената политика. Днешните грузински власти поощряват дейността на различни секти, насочена срещу Православната Църква".

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...