Гръцката опозиция внася законопроект за разделяне на Църква и Държава


Източник: rnn.gr

Гръцката партия „Синаспизмос” възнамерява в близко бъдеще да внесе в парламента законопроект, който да урежда взаимоотношенията между Държава и Църква. Съобщението за това бе направено миналия вторник от председателя на парламентарната група “Съюз на Радикалната Левица” Алеко Алавано, след среща с представители на Гръцкия съюз за правата на човека и гражданина.

Алеко Алавано е призовал Гръцката комунистическа партия (ККЕ) и Социалистическата партия (ПАСОК) твърдо да подкрепят предложението на „Синаспизмос”. Според него проблемът се задълбочава в и затова законопроектът ще бъде внесен от цялата опозиция, която проявява особен интерес както за Църквата, така и за обществото. Законопроектът засяга и заплащането на клириците.

На журналистически въпроси относно вероятността за възможни противодействия на Църквата за оттегляне на законопроекта, председателят на „Синаспизмос” отговори, че “цялата Църква не се отъждествява с крайните позиции, които изразява Архиепископът и силите, които са обвързани с него”.

Превод: Тодор Енчев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...